Këshilla/Blog

Pami 23.06.2024

Pershendetje jam nje vajze 21 vjec me kap ankthi shum shpesh kam marr ilace per depresioni manjak por tani i kam len por gjendja e ankthit me shqeteson cdo dite e me shum
Nuk dal dot ne asnje vend me muzik me njeres apo dhe larg shpis
Faleminderit!

 1. Uarda Beçerri says:

  Përshëndetje e dashur dhe faleminderit që na ke shkruar.
  Më vjen vërtet keq të dëgjoj që po përjeton këto shqetësime. Ankthi dhe depresioni janë gjendje
  të zakonshme dhe të trajtueshme, por mund të jenë të vështira dhe mund të marrin pak kohë për
  t'u përballuar. Ato mund të kenë një ndikim të madh në jetën e përditshme dhe shpesh kërkojnë
  një qasje të shumëfishtë për trajtim. Shkaktarët e ankthit mund të jenë të ndryshëm për secilin
  individ dhe mund të përfshijnë faktorë biologjikë, mjedisorë dhe psikologjikë. Përvoja jote e
  mosdaljes nga shtëpia dhe evitimit të vendeve me muzikë ose njerëz tregon se ankthi yt mund të
  jetë duke drejtuar me vështirësi edhe situatat sociale ose frikën nga ndonjë situatë e papritur.
  Më shkruani që keni marrë medikamente dhe po, ato mund të ndihmojnë, por vetëm nën
  udhëheqjen e një specialisti dhe ndonjëherë ndalimi i përdorimit të tyre mund të shkaktojë
  ndryshime në gjendjet e tua dhe është e nevojshme që trajtimi të rishikohet nga ky specialist për
  të gjetur mënyrën më të mirë për të menaxhuar simptomat.
  Ndërkohë, unë kam dëshirë të ndaj disa këshilla me ty për të suportuar dhe për të ndihmuar veten
  tënde të kapërcesh këtë situatë.
  Si fillim do ju këshilloja të kërkoni ndihmë profesionale: Duke qenë se flasim për një kohë të
  gjatë, për marrjen e një trajtimi medikamentoz dhe ndërprerjen e tij unë mendoj që është e
  nevojshme të konsideroni të bisedoni me një profesionist që të ndihmojë të kuptosh dhe të
  menaxhosh më mirë simtomat e tua, gjendjen në të cilën ndodhin dhe strategjitë më të mira
  përballuese.
  Ju sugjeroj të përdorni teknika të relaksimit si frymëmarrja e thellë, meditimi ose joga për të
  reduktuar tensionin dhe për të ndihmuar qetësimin e mendjes dhe trupit.
  Mbaj një ditar. Shkruaj për ndjenjat dhe përvojat e tua çdo ditë. Kjo mund të të ndihmojë të
  kuptosh më mirë shkaktarët e ankthit dhe t’i adresosh ato më efektivisht.
  Vendos qëllime të vogla. Fillimi me hapa të vegjël, si dalja për një shëtitje të shkurtër ose
  ndjekja e aktiviteteve që të pëlqejnë mund të ndihmojnë në ndërtimin e besimit dhe përmirësimin

  e gjendjes.Provo të bësh ushtrime të lehta si ecja, vrapi ose ndonjë sport që të pëlqen. Aktiviteti
  fizik është shumë i dobishëm për shëndetin mendor.
  Krijo një rutinë. Një rutinë e përditshme mund të të ndihmojë të ndihesh më në kontroll dhe të
  reduktosh ndjenjat e ankthit.
  Redukto ose shmang kafeinën dhe sheqerin, të cilët mund të përkeqësojnë ankthin.
  Mbështetja nga njerëzit e afërt është shumë e dobishme gjithashtu. Ndaj me miqtë ose familjen
  atë që po përjeton. Edhe nëse ndihesh e vetmuar, biseda dhe mbështetja nga të tjerët mund të
  jenë shumë të vlefshme.
  Disa sugjerime të tjera që do dëshiroja të ndaja me ju janë:
  – Meditimi i udhëhequr: Shkarko aplikacione për meditimin e udhëhequr që mund të të
  ndihmojnë të qetësosh trupin dhe mendjen.
  – Teknikat e vizualizimit: Përdor imagjinatën për të krijuar skena qetësuese në mendjen
  tënde dhe çliro trupin dhe mendjen duke ia dedikuar tërësisht imagjinatës.
  – Edukimi për ankthin: Lexo libra ose artikuj për të kuptuar më mirë çfarë është ankthi dhe
  si mund ta menaxhosh atë. Informacioni të jep pushtet dhe kontroll mbi menaxhimin e
  një gjendje të vështirë.
  Ka shumë mënyra për të ndihmuar në menaxhimin e ankthit dhe depresionit dhe ti nuk je vetëm
  në këtë rrugëtim. Nëse ndihesh se simptomat po bëhen më të forta, është e rëndësishme të
  kërkosh ndihmë profesionale sa më shpejt që të mundesh. Një profesionist i shëndetit mendor
  mund të ofrojë mbështetje dhe të ndihmojë në krijimin e një plani të trajtimit që i përshtatet
  nevojave të tua.
  Nëse ke ndonjë pyetje tjetër ose ndihmë të mëtejshme, jam këtu për të ndihmuar!
  Uarda

Ju lutemi që komentet tuaja të jenë mbështetëse dhe jo gjykuese ndaj të tjerëve. Faqja administrohet, ndaj komentet postohen vetëm pas aprovimit nga administratori.